Flamenco

Spaanse gitaren, zwierende rokken en passie! Olé

Flamenco is de verzamelnaam voor de muziek, zang en dans uit Andalusië, het Zuiden van Spanje. Van de dans wordt beweerd dat hij trots en temperamentvol is.

Kenmerkend zijn het klappen en stampen van verschillende ritmes, de elegante arm- en handbewegingen, zwierende rokken en een krachtige uitstraling.

Flamenco is uitgevonden door “gitanos” Spaanse zigeuners. Omdat Spanje in de middeleeuwen heel lang is overheerst door de Arabieren, klinkt flamenco muziek ook vaak een beetje Arabisch.

Lees meer over deze les of bekijk direct het Lesrooster zodat je jouw dansles kunt plannen.

Wat doe je tijdens een Flamenco dansles?

Elke les begint met een goede warming up om alle spieren los te maken. Daarna werken we aan de verschillende technieken, zoals de handdraai, armbewegingen, ritme, voetentechniek, palmas (handgeklap). Maar ook de trotse lichaamshouding, het luisteren en herkennen van flamenco muziek komen aan de orde. Het laatste deel van de les bestaat uit het aanleren van een choreografie. Daarin wordt ook ingegaan op de achtergrond, betekenis en expressie van de diverse flamenco palos (dansstijlen) en het compás (ritme) De meeste danslessen worden begeleid door flamenco gitarist Pascal Binneweg.

Onze groepen

Flamenco 0-2 jr. Ervaring. De startersles is een vrolijke kennismaking met de flamenco en is zeer geschikt voor mensen die nog nooit gedanst hebben. De basistechniek worden aangeleerd; zoals lichaamshouding, armvoering, ritme en voetenwerk. Deze basispassen worden verwerkt in een vrolijke choreografie, zoals een Tangos of Rumba. Dansplezier en de expressie ervan staat altijd voorop.

Flamenco 3-4 jr. Ervaring. In het middenniveau worden ritme, coördinatie en het voetenwerk steeds belangrijker. De basispassen heb je nu wel onder de knie, dus is het tijd om een stapje verder te gaan, in moeilijkheid, snelheid en expressie van de verschillende choreografieën. Hier wordt een goede basis gelegd voor dansen met het 12-tels compás, zoals de Fandangos en Soleá .

Flamenco 5-7 jr. Ervaring. Het geheel van ritme, elegante armbewegingen, muzikaliteit en expressie van verschillende palos valt op zijn plaats. We verdiepen ons verder in het 12-tels compás van de andere palos, zoals de Alegrías en de Bulerías. Er komt in de bewegingen meer nadruk op de specifieke flamenco stijl en expressie, het stileren van het dansende flamenco lichaam.

Flamenco 8-9 jr. Ervaring. In deze les ben je bekend met alle verschillende palos en is je kennis van het compás en het dansende flamenco lichaam goed tot zeer goed. Het enige verschil tussen deze en het hogere niveau, is dat de nieuwe passen langzamer worden uitgelegd en vaker worden herhaald en geoefend tijdens de lessen. Je bent er klaar voor om mee te dansen met je eerste professionele dansdemonstraties van de dansschool!

Flamenco >10 jr. Ervaring. Ze kunnen je ‘s nachts wakker maken voor de flamencodans en je herkent direct wat er van jou verwacht wordt! Je kennis van de flamencodans en het compás is optimaal, je kunt erop improviseren en variëren. Het flamenco virus heeft jou in zijn greep en je wilt alleen maar meer, sneller en moeilijker choreografieën. Het tempo in de les ligt zeer hoog, nieuwe passen leer jij in no-time aan en je gooit er al je expressie en persoonlijkheid in, je bent één en al duende! En uiteraard dans je mee in de demonstratie groep!

Kledingadvies

Tijdens de proefles: T-shirt of balletpak, lange wijde rok, schoenen met een stevige hak en leren (schone) zool.
Tijdens de cursus: Flamenco rok, flamenco schoenen en T-shirt of balletpak.

Online Flamenco Shops

Waar koop ik flamenco danskleding?

De beste en goedkoopste flamenco kleding koop in je uiteraard in het Spanje (Barcelona, Sevilla, Malaga, Madrid en bij sommige toeristenwinkels) Maar je hebt ook veel keuze aan mooie Flamenco outfits, bij online winkels.

Voor je allereerste paar flamenco dansschoenen (met spijkers) kun je in Nederland terecht bij Ready to Dance in Arnhem.
Omdat onze maatvoering anders is dan in Spanje, zal je eerst moeten passen welke flamencoschoenen het beste zijn voor jou. Maak altijd van tevoren een afspraak om te vragen of ze een paar schoenen in jou maat heeft liggen in de winkel. Je kunt ze in alle kleuren en vormen bestellen, maar het duurt ca. 3 maanden voordat je ze thuis hebt! Het voordeel van bestellen bij deze winkel, is dat je de schoenen kunt omruilen als de maat toch niet goed blijkt te zijn. Dat kan via de meeste internet winkels niet.

Als je begint met flamenco dansen, dan zijn de goedkopere oefenschoenen prima.
Na een paar jaar, als je voetenspieren sterker zijn geworden door het dansen, zijn de semiprofessionele dansschoenen van Begoña Cervera erg fijn. Andere goede flamenco-schoenmerken zijn: Roberto Garrudo, Gallardo en Menkes.
Sterk afgeraden worden flamencoschoenen van het merk Gladys, in verband met scherpe en loslatende spijkertjes, waardoor onze balletvloer beschadigd.

Keertje meedoen?

Leuk! Je kunt geheel vrijblijvend een keer met ons mee doen. Bekijk het dansrooster zodat je een proefles kunt plannen, of meld je gelijk aan met onderstaande knop.

Op zoek naar een andere of aanvullende les?

Check dan vooral onze andere dansstijlen.